Nadýchaný a snadný jablečný koláč - postup přípravy
Jablka jsou populární tuzemské ovoce. Dají se vypěstovat, koupit za pár korun, stejně jako se dají i různě využít. My se podíváme na jednoduchý recept na koláč, který zajisté zvládne i začátečník.
Ingredience
Do mísy vyklepněte všechna tři vejce, přidejte veškerý cukr a směr promíchejte pomocí elektrického mixéru. Šlehejte do té doby, než se směs propojí a začne mít pěnovou konzistenci. Následně do základu těsta nasypte oloupanou kůru z poloviny citronu. Dužinu nevyhazujte, budete ji ještě potřebovat. Do základu následně zamíří také jogurt, který lze nahradit také kefírem, nebo kombinací obou mléčných výrobků.
Do připraveného tekutého základu přidejte také mouku. Tu nejprve smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Následně mouku prosajte a začněte ji metličkou nebo vařečkou pozvolna vmíchávat a vytvářet tak těsto tekutější konzistence. Mělo by působit svěže a nadýchaně. Zároveň dbejte na to, aby těsto nemělo hrudky. Když jste s ním spokojeni, nechte ho odpočívat.
Jablka důkladně omyjte, budete je používat i se slupkami. Jedno jablko dejte stranou a použijte zatím jenom dvě. Z každého odstraňte střed a dále nakrájejte na větší kostky o velikosti asi jednoho centimetru. Takto připravená jablka nasypte do připraveného těsta a opatrně je do směsi vmíchejte.
Dortovou formu vymažte důkladně máslem a těsto do ní nalijte. Vezměte třetí jablko, ze kterého odstraňte střed a nakrájejte ho na plátky ve tvaru půlměsíce. Ty následně lehce zapíchněte do těsta, slupkou navrch. Takto připravený koláč ještě polijte trochou rozpuštěného másla a v případě potřeby také pokapejte citronovou šťávou z poloviny citronu, ze kterého jste loupali kůru. Potom už vložte do trouby rozehřáté na 170 stupňů a pečte po dobu asi 40 minut. Koláč vyndejte, nechte vychladnou, posypte moučkovým cukrem a můžete ochutnávat.