Roláda z vepřové pečeně plněná žampionovo-cibulovou náplní s rozinkami - postup přípravy
Rolády jsou výjimečným jídlem. Na přípravu jsou sice pracné, ale na talíři skvěle vypadají a dokonale chutnají. A když se podaří náplň, nemají konkurenci. V této se krom běžných věcí nacházejí také rozinky. A chutnají skvěle.
Ingredience
Marináda
Náplň
Jako první si připravte marinádu. Do vyšší nádoby nebo mísy přidávejte všechny jednotlivé ingredience na přípravu marinády. V případě potřeby je možné lehce experimentovat, například s bylinkami, nebo pálivostí. Jednotlivé ingredience následně několikrát promíchejte pomocí lžíce, následně je důkladně promixujte tyčovým mixérem. Vznikne jednotná marináda zajímavé chuti.
Vepřovou pečeni očistěte a poté ji ve středu nakrojte, ale nepřeřízněte až dolů. Takto pokračujte v řezech na obou polovinách. Postupujte pomalu a opatrně. Nakrajujte jednotlivé kusy, aby se z válečku masa začala tvořit velká placka. Připravený základ na roládu důkladně potřete nachystanou marinádou. Maso zabalte do tvaru rolády a pomažte ho marinádou ještě zvenčí. Takto ho nechte delší dobu marinovat. Přidá to výslednému jídlu na chuti.
Když se maso marinuje, připravte si náplň. Vezměte jednotlivé ingredience, které budete na přípravu náplně potřebovat. Začněte žampiony, oloupejte je a nakrájejte. Nakrájejte také cibuli, mrkev a česnek. Ten začněte lehce opékat na olivovém oleji na pánvi. K němu přidejte cibuli a mrkev. Až změknou, přisypte také houby. Na závěr přidejte sušenou šunku.
Roládu znovu rozbalte a položte po celé její ploše plátky slaniny. Následně na tento základ naneste veškerou směs z pánve a důkladně ji rozhrňte po celé ploše masa. Poté vše posypejte veškerými rozinkami. V tuto chvíli také můžete roládu zabalit. Provázkem zajistěte, že bude držet tvar. Vložte ji do trouby předehřáté na teplotu 200 stupňů a pečte asi 40 minut. Přílohu lze udělat zároveň tak, že plech s roládou vystelete cibulí a maso obrovnáte bramborami.