Čokoládová pomazánka – domácí Nutella - postup přípravy
Podívejte se dnes s námi na velmi jednoduchý a cenově dostupný recept na lahodnou čokoládovou pomazánku, která chutná úplně jako nutella. Pokud do ní navíc přidáte nasekané lískové oříšky, nepoznáte žádný rozdíl. Zaplatíte přitom mnohem méně než za nutellu z obchodu a budete zároveň vědět, co vše tato sladká pomazánka obsahuje.
Ingredience
Připravte si dostatečně velkou nádobu, ve které budete pomazánku připravovat. Nejprve si ohřejte mléko a poté do něj přidejte cukr a vanilkový cukr. Poté si připravte obyčejný rostlinný olej. Následně máte dvě možnosti, jak pokračovat. Jednou z možností je nalévat olej tenkým pramínkem a upravovat hustotu podle potřeby. Jedná se o stejný postup, kterým se připravuje například domácí majonéza.
Druhou možností je nalít do směsi všechen olej najednou a rozšlehat ho s mlékem. Mixér ponořte až na dno sklenice nebo jiné nádoby a po chvilce ho pomalu zvedněte. Tímto způsobem vmícháte důkladně veškerý olej do směsi. Čím více bude mléka a tím méně oleje, tím tekutější pomazánka bude, a naopak.
Až budete mít olej důkladně zašlehaný, můžete přidat sušené mléko a míchat, dokud nebude směs dokonale hladká. Pokud chcete, přidejte také jakékoli nasekané nebo namleté ořechy. Ideální jsou lískové oříšky, které jen podpoří chuť nutelly. Použít ale můžete i jakýkoli jiný druh, který máte vy i vaše rodina nejraději.
Až budete mít vše hotovo, nechte pomazánku asi hodinu odstát v lednici a poté můžete konzumovat. Po vychladnutí bude čokoládová pasta ještě hustší a bude vám skutečně připomínat klasickou nutellu, kterou zakoupíte v každém obchodě. Tímto způsobem ale budete přesně vědět, co jíte, a navíc bude výroba mnohem levnější.