Pečená krkovička s bramborem z jednoho pekáčku - postup přípravy
Někdy člověk prostě má chuť na pořádný kus flákoty namísto drůbežích nebo králičích medailonků. Marinovaná vepřová krkovička pečená v troubě spolu se zeleninou a bramborami slibuje nebeské pochutnání pro všechny masožrouty. Snadná příprava je bonusem a ani nezašpiníte příliš nádobí. Všechno se totiž peče v jednom pekáčku!
Ingredience
Marináda
Základem tohoto receptu je vepřová krkovička. Kupte již vykostěnou u spolehlivého řezníka, maso omyjte a zbavte šlach. Poté ostrým nožem nakrájejte steaky o šířce zhruba 1,5 cm. Následně si připravte marinádu. Do misky nasypte lžíci vegety, může se ale jednat i o česnekovou, provensálskou nebo jinou směs koření, přidejte mletou papriku, opepřete a osolte. Sypkou směs v misce zamíchejte a přidejte rostlinný olej, vymíchejte hladkou marinádu bez hrudek. Poté pomocí štětce nebo lžíce potřete plátky masa z vrchní strany a přendejte jej do velkého a hlubokého pekáče nebo zapékací misky, ve které budete jídlo péct.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Mezitím dejte do hrnce vařit dostatek vody. Brambory vložte do vroucí vody a vařte dalších 5 minut. Po vyjmutí je nechte zchladnout a poté rozprostřete na maso.
Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Papriku očistěte a nakrájejte ji na kostičky, stejně jako rajče. Česnek prolisujte a petrželku nakrájejte nožem. Všechny tyto ingredience vložte do misky, osolte lžičkou soli a přidejte zakysanou smetanu. Vše dokonale promíchejte a rozložte směs na brambory.
Dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 50 minut. Poté vyjměte a posypejte povrch nastrouhaným tvrdým sýrem a dejte péct ještě na 5 minut. Po dopečení můžete rovnou podávat.