Slaná roláda z přezrálých banánů - postup přípravy
Pokud máte doma spoustu přezrálých banánů, které už nikdo nechce jíst a nevíte co s nimi, upečte si tuto skvělou slanou roládu. Kombinace sladké a slané chuti okouzlí všechny strávníky, jímž tuto pochoutku naservírujete. Velkou výhodou tohoto receptu navíc je to, že na něj potřebujete jen pár surovin.
Ingredience
V první řadě si připravíme banány. Nožem odkrojte konce z obou stran a každý z banánů nakrájejte na 3 nebo 4 podobně velké kusy. Do hrnce nalijte vodu a vložte do ní všechny kousky banánů, které jste právě připravili. Vařte zakryté poklicí, dokud nebudou banány dokonale měkké. Bude to trvat asi 25 minut. Poznáte to tak, že se žlutý vnitřek trochu zvětší a bude koukat ze slupky.
Kousky banánu sceďte a poté nechte chladnout po dobu 10 minut. Oloupejte všechny slupky a přesuňte banány do hluboké mísy. Vidličkou je důkladně rozmačkejte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Na pracovní plochu rozprostřete dva velké kusy potravinářské fólie a rozetřete na ní pár kapek oleje. Na fólii přeneste celou banánovou směs a lžící vytvořte obdélník o tloušťce asi 1 cm.
Do střední části rozložte plátkový sýr ve dvou řadách. Na sýr položte plátky šunky podle vlastního výběru a poté doprostřed dejte jednu řadu plátkového sýra. Pomocí fólie ohrňte širší okraje dovnitř a poté přeložte celou roládu napůl. Lehce utěsněte okraje. Zabalte ji do potravinářské fólie a opatrně ji dejte stranou. Nyní si připravte dva velké kusy alobalu, které potřete olejem, aby se roláda nepřipekla. Položte ji na ně a sejměte potravinářskou folii.
Roládu zabalte do alobalu a položte na plech vyložený dalším alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 10 minut. Poté alobal otevřete, povrch rolády namažte máslem a vraťte do trouby. Pečte při teplotě 250 stupňů po dobu 15 minut. Nakonec stačí netradiční roládu vytáhnout z trouby, nechat lehce vychladnout, nakrájet a podávat nedočkavým strávníkům.