Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

5 neobvyklých receptů z papriky, které musíte vyzkoušet

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

5 neobvyklých receptů z papriky, které musíte vyzkoušet - postup přípravy

Sladká paprika je báječný druh zeleniny s velmi všestrannými způsoby využití v kuchyni. Představíme vám pět neobvyklých a velmi chutných variací s touto surovinou, které se vám budou hodit jako večeře i pohoštění pro návštěvu nebo na slavnostní stůl.

Ingredience pro:
1 porce

1. Smažené papriky s česnekem a rajčaty

2. Pečené papriky marinované v kořeněném oleji

3. Plněná paprika s bylinkovým tvarohem

4. Paprikové lívanečky

5. Paprikové jednohubky se sýrovou náplní

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Smažené papriky s česnekem a rajčaty

1. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte je na tenké půlkulaté plátky.

2. Papriky omyjte a osušte. Poté je ostrým nožem zespodu nakrojte do kříže tak, aby bylo možné je rozevřít. Do dutiny uvnitř papriky vložte dva nebo tři plátky česneku a tentýž počet plátků rajčat.

3. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a vyskládejte do něj připravené papriky. Trochu je osolte, přiklopte pokličkou a opékejte je několik minut dozlatova. Poté je otočte na druhou stranu a pokračujte v opékání opět dozlatova.

4. Hotové papriky na talíři dochuťte trochou octa a jemně nasekanými zelenými bylinkami a podávejte.

2. KROK

Pečené papriky marinované v kořeněném oleji

1. Celé papriky omyjte a osušte a vyskládejte je co nejtěsněji k sobě na plech. Ten vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a nechte je rozpéct asi 20 až 30 minut, dokud slupka mírně nezčerná.

2. Zatímco se papriky pečou, připravte si dresing. Do misky nalijte rostlinný olej, přidejte k němu prolisované 2 stroužky česneku a asi půl lžičky sušené bazalky a špetku směsi mletých barevných pepřů. Přísady promíchejte, přidejte sůl a nechte chvilku uležet.

3. Dopečené papriky vyskládejte do igelitového sáčku a nechte je 10 minut uležet. Díky tomu se uvolní slupka od změklé dužniny a půjde tak snáze oloupat, což také udělejte. Čistou dužninu pak nakrájejte na plátky, které vyskládejte do uzavíratelné zavařovací skleničky, přičemž je vždy po vrstvách zalévejte připravenou kořeněnou marinádou.

4. Marinovanou papriku nechte 3 nebo 4 hodiny uležet a můžete ji rovnou podávat. Pokud ji nespotřebujete najednou, uchovávejte ji v lednici. Na to však většinou nedojde.

3. KROK

Plněná paprika s bylinkovým tvarohem

1. Papriky rozkrojte napůl, zbavte je jádřinců a vyrovnejte je do olejem vymazané zapékací misky. Vnitřní dutinu paprik rovněž potřete olejem, osolte je a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu 20 minut.

2. Zatímco se papriky pečou, nastrouhejte nahrubo mrkev a cibuli nasekejte nadrobno. V pánvi zahřejte trochu rostlinného oleje a cibuli orestujte dorůžova. Poté ji vyklopte do misky s nastrouhanou mrkví a obojí promíchejte. Přidejte jemně nasekanou petrželku a půl sklenice vlašských ořechů, které předem roztlučte válečkem či paličkou. Přidejte také rozdrobený tvrdý tvaroh a jemně nasekaný česnek. Zakápněte vše 2 lžícemi zakysané smetany, posypejte solí, mletým bílým pepřem a trochou sušeného oregana a vše důkladně promíchejte do homogenní směsi.

3. Rozpečené papriky vytáhněte z trouby a do každé poloviny vložte tvarohovou směs v takovém množství, aby vyplnila celou dutinu papriky. Trochu náplň upěchujte a potřete ji zbylou zakysanou smetanou. Pekáč vložte zpátky do trouby na dalších 20 minut. Pět minut před dopečením posypejte povrch paprik strouhaným sýrem, nechte ho zapéct, aby se sýr roztekl a mírně zezlátl, a papriky servírujte.

4. KROK

Paprikové lívanečky

1. Očistěte sladkou papriku, rozkrojte ji na části a nastrouhejte dužninu najemno tak, aby vám zbyla jen slupka, kterou odstraňte. Výslednou paprikovou kaši mírně osolte a přidejte k ní rozdrobenou střídku z bílého chleba, bagety či veky. Vše dobře promíchejte, abyste vytvořili kašovitou konzistenci. Podle chuti směs opepřete a zaprašte ji hladkou moukou. Přidejte zakysanou smetanu, prolisovaný stroužek česneku a vypracujte řídké těsto.

3. Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Když je horký, odebírejte z paprikového těsta vždy po jedné lžíci a tvořte v pánvi malé placičky, které smažte po obou stranách dozlatova.

4. Po dosmažení lívanečky nechte okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami a podávejte se zakysanou smetanou nebo jinou oblíbenou studenou omáčkou.

5. KROK

Pečené papriky se sýrovou náplní

1. Tři papriky omyjte, osušte a celé je vložte do trouby rozehřáté na 180 °C asi na 20 minut rozpéct.

2. Mezitím připravte náplň. Uvařte dvě vejce natvrdo. Nastrouhejte do misky sýr, přidejte oloupaná a zchladlá vejce, která nastrouhejte na jemném struhadle, a prolisovaný česnek. Směs zakápněte zakysanou smetanou nebo majonézou a dobře promíchejte.

3. Upečené papriky oloupejte, zbavte je jadřinců i zbytků semínek a čistou dužninu nakrájejte podélně na čtvrtiny, čímž vytvoříte vysoké trojúhelníky.

4. Na základnu každého paprikového trojúhelníku položte lžičku sýrové směsi a stočte ji do papriky, čímž vytvoříte závitek. Ten zajistěte párátkem, vyskládejte jednohubky na talířek či tác a podávejte.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů