Domácí kysané nakládané zelí s mrkví - postup přípravy
V dnešní době je v obchodech tolik potravin dostupných v konzervách a sklenicích, že lidé kolikrát zapomenou na to, že si ještě kvalitnější mohou udělat doma. Třeba takové kysané zelí s mrkví zvládne hravě každý, chce to jen trochu trpělivosti.
Ingredience
Uvedené množství surovin je vzorové a dle potřeby jej můžete násobit či dělit. Z hlávky zelí odstraňte vrchní listy, jelikož jsou často méně šťavnaté než zbytek. Poté zelí rozkrojte na čtvrtiny a buďto nastrouhejte škrabkou, anebo nakrájejte nožem na tenké proužky. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo, přendejte do velké mísy. Zelí smíchejte s mrkví lehkými pohyby odshora dolů.
Do hrnce nalijte čistou vodu a smíchejte ji se solí, dokud se úplně nerozpustí. Takto vytvoříte lák, který následně nalijte do mísy se zelím a mrkví, promíchejte a nechte 40 minut odležet. Mezitím důkladně umyjte a nechejte okapat sklenice na zavařování. Místo mycího prostředku je lepší je umýt pomocí jedlé sody. Po 40 minutách přendejte zelí s mrkví do sklenic. Zalijte lákem tak, aby směs byla zcela ponořená.
Sklenice nechejte odkryté a dle potřeby přidávejte další lák, jakmile se předchozí vsákne do zelí a mrkve. Během tohoto procesu se bude ze sklenic odstraňovat oxid uhličitý. Pro jeho rychlejší odpaření a odstranění nepříjemného zápachu několikrát denně promíchejte směs dlouhou dřevěnou špejlí až ke dnu. Jakmile se lák přestane vsakovat do zelí a mrkve, můžete sklenice zavřít a uložit do spižírny. Po 10–14 dnech můžete konzumovat. Dobrou chuť!