Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zeleninový salát ve sklenicích nebo ke zmrazení

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut

Zeleninový salát ve sklenicích nebo ke zmrazení - postup přípravy

Největším nedostatkem každého zavařování a jiného uchování zeleniny na zimu je změna chuti, která sice není špatná, ale čerstvou už většinou ani nepřipomíná. V tomto případě se ale zelenina nevaří ani nesteriluje, a tak i po ročním skladování stále chutná a voní jako čerstvá.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Rajčatům odřízněte zbytky stopek a vložte je do mísy z varného materiálu. V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a zalijte s ní rajčata v míse tak, aby byla úplně ponořená, a nechte je 30 sekund stát. Poté je vylovte z vody a s pomocí malého nožíku z nich sloupněte slupku. Díky krátkému pobytu ve vroucí vodě to bude snadné.

2. KROK

Mrkev a petržel oškrábejte a cibuli oloupejte. Mrkev s petrželí nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nasekejte na drobné kostičky a totéž udělejte i s očištěnou paprikou a rajčaty. Petrželku propláchněte proudem studené vody, nechte ji okapat, odstraňte z ní tuhé stonky a lístky nasekejte najemno. Všechny ingredience vhoďte do veliké mísy a smíchejte je do homogenní směsi.

3. KROK

Nyní máte dvě možnosti skladování. První z nich je prosté mražení. Vezměte si malé mikrotenové sáčky a do každého vložte asi 4 polévkové lžíce směsi, respektive tolik, kolik se vám vejde do dlaně. Sáček zatočte, rukama trochu splácněte. Vyskládejte sáčky na sebe do štosu a všechny je pak uložte do mrazáku.

4. KROK

Druhý způsob uchování zeleniny je konzervace v soli. Zvažte zbylé množství připravené směsi a podle toho spočítejte množství soli, které použijete. Počítejte 170 gramů soli na 1 kilogram zeleniny.

Nám zbylo 3,225 kg, na něž použijeme asi 550 g soli. To je důležité, protože bez zavařování je to jen sůl, která bude bránit tomu, aby se zelenina ve sklenicích zkazila. Sůl se zeleninou dobře promíchejte, mísu zakryjte přilnavou fólií a nechte ji 10 až 15 minut stát, aby zelenina pustila šťávu a sůl se rozpustila.

5. KROK

Po 15 minutách směsí naplňte čisté, suché a sterilizované sklenice menšího objemu a lžící ji co nejvíce upěchujte. Když jsou sklenice plné, zalijte zeleninu trochou šťávy, která se z ní vypotila. Měla by dosahovat až po okraj. Nyní sklenice vzduchotěsně uzavřete a uložte je na tmavé a chladné místo, ideálně do sklepa, kde bez problému vydrží až do další sklizně. Pro použití této směsi odměřte požadované množství lžičkou do cedníku a propláchněte směs proudem studené vody. I tak ale zůstane docela dost slaná, proto pokrmy, kam ji budete přidávat, solte až následně.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů