Špenátové taštičky z domácího těsta - postup přípravy
K tomu, abyste upekli dokonalé plněné taštičky, nepotřebujete být extrémně talentovaných pekařem. Tento recept zvládne každý – jeho základem je těsto dle speciální turecké receptury, která zaručuje vždy nadýchaný a křupavý výsledek.
Těsto
Náplň
Na tento recept budete potřebovat sklenici o objemu 200 ml. Do větší mísy prosejte veškerou mouku a do jejího středu udělejte důlek. Nasypejte do něj sůl a přilijte dvě sklenice vody. Zamíchejte stěrkou. Jakmile těsto začne houstnout, nalijte do něj trochu vody ze třetí sklenice a ručně jej uhněťte. Musí být nelepivé a jednolité. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechejte těsto 10 minut odpočívat.
Poté těsto přendejte na pomoučněnou pracovní plochu. Trochu jej ještě prohněťte a nakonec z něj vytvarujte dlouhý válec. Ten rozdělte na 22 stejných dílků, ze kterých uděláte kuličky. Do velké skleněné zapékací mísy nalijte rozpuštěné máslo (lze nahradit olejem, ale máslo je lepší) a kouli těsta zploštěte prsty. Udělejte z ní menší placku, vložte ji do mísy s máslem a postup opakujte s ostatními kousky. Všechny by měly být ponořené v másle. Nechejte hodinu odpočívat.
Mezitím se vrhněte na přípravu náplně. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, na pánvi rozpalte trochu rostlinného oleje a nechejte cibuli osmažit dozlatova. Špenát omyjte, nakrájejte na kousky a přihoďte jej smažit k cibulce. Dochuťte solí, promíchejte a nechejte 2 minuty smažit na vysokém plameni. Vezměte si poté jedno kolečko těsta a ručně jej roztahejte na velmi tenký ovál.
Oba jeho okraje přehněte do poloviny, přidejte na těsto lžíci náplně a stočte jej do tvaru taštičky. Postup opakujte se všemi kousky těsta. Taštičky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů dozlatova. Po upečení můžete okamžitě podávat, dobrou chuť!