Velikonoční salátový dort ze špenátu, hub, šunky a sýra - postup přípravy
Žádná správná party ani oslava se neobejde bez pořádného občerstvení. A čím pohlednější a originálnější je, tím lépe. Dokonalá chuť je tu pak samozřejmostí. Jestliže se poohlížíte po něčem zajímavém na velikonoční oslavy, zkuste připravit tento zajímavý salátový dort. Najdete v něm všechno, co máte rádi, srovnané do luxusního a originálního tvaru dortu. Vaši hosté budou nadšeni.
Špenátový korpus
Houbová vrstva
Šunková vrstva
Sýrová vrstva
Ostatní ingredience
Ze všeho nejdříve přijde na řadu špenátový korpus dortu. Rozmrazte špenát a vyždímejte z něho přebytečnou vodu. Ze čtyř vajíček oddělte bílky od žloutků, přičemž žloutky umixujte se špenátem, moukou, česnekem a solí. Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte jej jemnými krouživými pohyby do špenátové hmoty. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něj těsto do rovnoměrné vrstvy. Pak jej vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte ho 20 minut. Hotové těsto nechte vychladnout a příčně jej rozkrojte na dva pláty.
Pro vytvoření houbové vrstvy nastrouhejte očištěné houby nahrubo a na troše oleje je orestujte na pánvi. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a nechte zchladnout. Nakrájejte k nim jednu malou červenou cibuli (pokud máte větší, použijte jen půlku nebo čtvrtku) na jemné kostičky. Nakonec přidejte čerstvý smetanový sýr a dvě lžíce majonézy a promíchejte do jednolité směsi.
Drůbeží šunku nakrájejte na malé kousky a přidejte k ní najemno nakrájenou pažitku nebo nať z jarní cibulky. Pečenou červenou papriku bez slupky nakrájejte na malé kostičky a přidejte ji do mísy s ostatními přísadami. Dochuťte směs jednou čajovou lžičkou plnotučné hořčice a dvěma polévkovými lžícemi majonézy a vše dobře promíchejte lžící.
Nastrouhejte sýr najemno a prolisujte či nastrouhejte k němu česnek. Přidejte tři lžíce majonézy a promíchejte.
Teď už jen sestavte dort. Na tác položte první vrstvu zeleného korpusu a na ni navršte houbový krém, který rozetřete rovnoměrně po celé ploše. Na houbovou vrstvu vyskládejte šest plátků toustového chleba a ze sedmého ořežte menší proužky tak, abyste pokryli přesně celou houbovou vrstvu.
Na toustový chléb rozetřete šunkovou hmotu a zakryjte ji druhým špenátovým korpusem. Ten pak potřete sýrovou směsí. Boky dortu potřete majonézou, bílým jogurtem či zakysanou smetanou. Nakrájejte zbytek pažitky či jarní cibulky a posypejte jí celý povrch sýrové vrstvy.
Vejce uvařená natvrdo rozkrájejte na kulaté plátky, které vyskládejte rovnoměrně po celém povrchu dortu. Ten pak zakryjte kusem přilnavé fólie a vložte ho přes noc do lednice vychladit a ztuhnout.