Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na úžasné plněné brambory

Recept na úžasné plněné brambory - postup přípravy

S tímto receptem na úžasné plněné brambory pravděpodobně nikdy neuděláte chybu. Plněné brambory se hodí jako lahodný předkrm na různé příležitosti, můžou se však použít i jako příloha k hlavnímu jídlu nebo se dají jíst i úplně samostatně. Volba je na vás, každá ze zmíněných možností však stojí za vyzkoušení.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

K přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat přibližně 5 kusů větších brambor. Ty si nejdříve řádně umyjte, nejlépe i kartáčem, aby byla slupka čistá. Poté brambory propíchejte vidličkou a každý zvlášť zabalte do alobalu.




Brambory v alobalu vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte přibližně hodinu nebo hodinu a půl, dokud brambory nezměknou. Doba pečení bude záviset od velikosti brambor. Zda jsou dostatečně měkké můžete zkontrolovat tak, že je i přes alobal zkusíte propíchnout špejlí, nebo párátkem.

Než se brambory upečou, můžete si připravit potřebnou náplň. Nejdříve si nakrájejte slaninu nebo šunku na malé kostičky. Tu poté osmahnete na pánvi, přidáte protlačený česnek a kopr podle chuti. Nakonec ještě posypete pepřem pro správné aroma.

Když budou brambory dostatečně měkké, vytáhněte je z trouby a nechte vychladnout. Poté je vyjměte z alobalu a rozkrojte na polovinu. Vydlabejte z nich vnitřní část tak, aby vám brambory pořád držely tvar a stěny zůstaly zhruba 5 mm tlusté.

Vnitřní část brambor přidejte k osmahnuté slanině a pořádně promíchejte. Brambory se totiž musí ve směsi co nejvíce rozmělnit. Do směsi poté přidejte nastrouhaný sýr. Nejlepší je mozzarella, je chutná a dobře se roztéká. Dále přidejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Vše pořádně promíchejte.

Brambory si zevnitř mírně osolíte a naplníte vzniklou směsí.

Nakonec brambory vložte do trouby na 180 stupňů a pečte přibližně 15 minut, dokud brambory mírně nezhnědnou.

Poté můžete podávat. Před servírováním je nejlepší brambory ozdobit najemno nakrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou. Ta dodá výslednému pokrmu malinko šmrnc.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů