Bramborové placky nasladko s mákem a povidly - postup přípravy
Bramborové placky s mákem jsou velmi starý recept, který připravovaly už babičky našich babiček. Je to jednoduchý pokrm, na který zužitkujete třeba i zbylé brambory od včerejšího oběda a výsledek je neskutečně uspokojivý. Recept, který spoustu z nás vrací zpátky časem do dob dětských let, nám poskytla naše čtenářka, paní Romana Staňková.
Ingredience
Brambory uvařte doměkka ve slupcce a nechte je vychladnout. Oloupejte slupku, brambory nastrouhejte nahrubo, smíchejte je s hladkou moukou, špetkou soli a jedním vajíčkem tak, abyste vytvořili tvárné a soudržné těsto.
Těsto rozdělte na menší kousky, které zformujte do tvaru koule a vyválejte je na tenké placky. Na plotně rozehřejte suchou pánev a opečte na ní bramborové placky po obou stranách dozlatova. Ihned po dopečení je pak potřete sádlem.
Před podáváním natřete placku trochou povidel a posypejte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, stočte do roliček a podávejte, nejlépe se šálkem bílé kávy.