Hovězí ptáčky na smetaně - postup přípravy
Hovězí ptáčky jsou česká klasika. Ne každý je však připravuje na smetaně. Pokud vás tato variace doposud míjela, zkuste si ji podle receptu, o který se s námi podělila paní Ladislava Šatavová. Delikátní kombinace zeleniny, masa a smetany dodává omáčce jedinečnou chuť, na kterou nikdy nezapomenete. To potvrdí i ti, kteří znají tento recept od dětství a rádi na něj vzpomínají.
Ingredience
Cibuli, okurku a mrkev nastrouhejte nahrubo. Hovězí plátky rozklepejte a z obou stran je podle chuti osolte a opepřete. Maso rozložte vedle sebe, svrchu potřete hořčicí a na každý plátek položte trochu cibule, mrkve a okurky.
Na hromádku zeleniny položte plátek slaniny, čtvrtku natvrdo uvařeného vajíčka a půlku malého párku. Maso stočte do pevného balíčku a zavažte ho potravinářskou nití.
V hrnci rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm zbylou cibuli dorůžova. Na cibuli položte hovězí ptáčky a opékejte je ze všech stran, dokud nezezlátnou. Maso podlijte horkou vodou a přidejte zbylou zeleninu. Přiklopte hrnec pokličkou a vše duste doměkka.
Vedle v misce si vytvořte záklechtku z trochy hladké mouky a vody a nalijte ji do hrnce s masem a zeleninou, kterou předtím zalijte plnotučnou smetanou. Vše rozmíchejte dohladka, chvíli provařte a podle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte s domácím houskovým knedlíkem.