Pampeliškový „med“ - postup přípravy
Pampeliškový med, nebo spíše sirup, má své nezastupitelné místo v lidovém bylinkářství. Věří se, že pomáhá zlepšovat imunitu, působí proti kašli a čistí tělo od toxinů. Ve skutečnosti však var a cukr část benefitů přebijí. Nicméně se stále jedná o velmi chutnou záležitost, která se skvěle hodí jako sladidlo do čaje, anebo z něj můžete dalším varem a odpařováním vyrobit třeba lízátka nebo bonbóny. Pokud byste si ho rádi vyzkoušeli sami doma, rozběhněte se po rozkvetlé louce a začněte se sbíráním.
Ingredience
Na louce daleko od silnic a chemicky ošetřovaných polí a zahrad nasbírejte 400 květů pampelišek bez stonků. Poté, co je přinesete domů, je rozložte venku na velký ubrus a nechte je chvíli být, aby z květů odešli všichni broučkové, kteří v nich přebývají. Jednak jim tím zachráníte život a jednak je nebudete mít v medu jako nechtěné příměsi (byť ani s nimi by se nic hrozného nestalo).
Z květů následně odstřihněte zelené stonky a čisté okvětní lístky vsypte do velkého hrnce a zalijte je 400 ml vody. Promíchejte je, aby byly všechny květy namočené, hrnec přiklopte pokličkou a na mírném ohni přiveďte k varu a nechte vařit 10 minut. Pak hrnec s pampeliškami odložte do temna a chladu 2 až 3 hodiny (anebo lépe do druhého dne) macerovat.
Na druhý den sceďte pampelišky přes cedník a květy dobře vyždímejte. Hotový macerát přelijte přes jemné sítko do čistého hrnce a na plotně přiveďte k varu. Jakmile začne bublat, přisypejte k němu 1 kilogram cukru a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak opět přiklopte pokličku a pokračujte ve vaření 25 minut, během kterých sbírejte z hladiny vysráženou pěnu. Po uplynutí 25 minut přilijte do směsi šťávu z jednoho citrónu a pokračujte ve vaření dalších 5 až 10 minut bez pokličky, abyste dosáhli požadované konzistence medu.
Nakonec stáhněte hrnec z plotny, nechte tekutinu zchladnout a přelijte ji do čistých a sterilizovaných uzavíratelných sklenic.