Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sirup proti kašli ze smrkových výhonků

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Sirup proti kašli ze smrkových výhonků - postup přípravy

Příprava sirupů je jedna z tradičních disciplín lidového i komerčního bylinkářství. Sirup ze smrkových výhonků působí silně antisepticky a bojuje tak proti všemožným zánětům v organismu. Jejich složení posiluje imunitu a také uvolňuje dýchací cesty od zahlenění. Výhonky jsou bohaté na vitamin C, chlorofyl, karotenoidy a důležité stopové prvky, jako je hořčík nebo draslík. Pryskyřice a silice pak pomáhají při vykašlávání, a tak je tento sirup báječným pomocníkem při rýmě a nachlazení.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Smrkové výhonky sklízejte během slunečného počasí a jen ty, které jsou mladé, křehké a svěže zelené. Výhonky by neměly být delší než 5 cm. Vyberte si stromy, které jsou dostatečně daleko od všech silnic a chemicky ošetřovaných polí. Jen tak si můžete být jistí jejich zdravotní nezávadností. Zároveň dbejte na to, abyste sbírali výhonky jen ze spodní poloviny stromu a ne víc než jednu čtvrtinu z celého stromu. Jen tak zajistíte, že vaše sklizeň neohrozí život a další růst smrků.

2. KROK

Smrkové výhonky vložte do hrnce a zalijte je vodou. Lžící je mírně stlačte pod hladinu a přiveďte je k varu. Na mírném ohni nechte pod pokličkou probublávat po dobu 1 hodiny, během níž se z výhonků začne uvolňovat bělavá šťáva. Hrnec odstavte z ohně a nechte výhonky do druhého dne pod pokličkou louhovat.

3. KROK

Druhý den slijte šťávu z hrnce přes jemné sítko a výhonky ještě dobře vyždímejte. Měli byste z nich získat asi 1 litr tekutiny. Tu nalijte zpátky do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte cukr, promíchejte a nechte další 1 hodinu nezakryté vařit. Během této doby změní tekutina konzistenci i barvu. Stane se z ní tmavě zlatavý a hustý sirup.

4. KROK

Hrnec odstavte z ohně, připravte si uzavíratelné, pečlivě vyčištěné a sterilizované sklenice, naplňte je hotovým sirupem a dobře uzavřete. Sirup skladujte na temném a chladném místě a použijte jako sladidlo do čaje. Pro podporu imunity a zdraví užívejte 1 lžíci každé ráno a při rýmě a nachlazení třikrát denně.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů