Sváteční tvarohové šátečky - postup přípravy
Toto jsou perfektní kynuté tvarohové šátečky, které vám doma rozhodně nebudou okorávat, ale vaše rodina a přátelé budou požadovat, abyste je pekli stále znovu a znovu. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Lenka Sedláčková.
Na kynuté těsto
Na tvarohovou náplň
Z droždí, trošky vlažného mléka a cukru zaděláme kvásek. V okamžiku, kdy vzejde, přidáme ostatní ingredience. Hněteme tak dlouho, dokud není těsto krásně vláčné, případně lze použít robot. Po uhnětení těsto v míse přikryjeme, umístíme na teplejší místo a necháme zhruba jednu hodinu kynout.
Během kynutí si připravíme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, pudinkový prášek, cukr, vanilkový cukr, vejce a citronovou kůru a vše pečlivě vyšleháme. Dle chuti ještě případně dosladíme. Do tvarohu lze na závěr přidat i rozinky namočené v rumu.
Těsto vyválíme na vále a vykrájíme z něho čtverce podle toho, jak chceme mít šátečky veliké. Doprostřed čtverce dáme tvarohovou náplň a nad ní spojíme všechny čtyři rohy čtverce. Šátečky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli dokynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na cca 15 minut při teplotě 190 °C. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.