Kosmatice aneb Smažené bezinkové květy - postup přípravy
S kosmaticemi je to jako s olivami – buďto je milujete, anebo nesnášíte, nic mezi tím neexistuje. Vyzkoušejte je podle receptu od paní Marie Audrlické a zjistěte, na které straně barikády se nacházíte vy.
Ingredience
Květy bezinek posbírejte na místech daleko od silnic a chemicky ošetřených polí. Po sběru je vyklepejte od broučků, ale nemyjte je, abyste je nezbavili pylu, který je nositelem chuti a vůně.
Připravte si těstíčko z vajec, polohrubé mouky, špetky soli a jedlé sody a přilijte tolik smetany, abyste vytvořili řídké těsto, které připomíná těsto na palačinky.
Každé květenství uchopte za stopku a ponořte jej do těstíčka. Na sporáku rozpalte pánev s vyšší vrstvou rozpuštěného sádla nebo rostlinného oleje a po namočení v těstě vložte květ do rozpáleného oleje. Smažte kosmatice z obou stran dozlatova. Během smažení z nich odstřihněte stonek a po dosmažení je nechte okapat od přebytečného tuku.
Hotové kosmatice můžete podávat jak naslano třeba s kečupem nebo sýrem, anebo nasladko s moučkovým cukrem a skořicí.