Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé plněné smažené placky à la langoše bez kynutí

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Rychlé plněné smažené placky à la langoše bez kynutí - postup přípravy

Langoše jsou chutné a populární, ale sáhodlouhé zadělávání těsta a jeho kynutí dokáže odradit i leckterého přesvědčeného kuchaře. Poradíme vám skvělý recept na placky, které vypadají i chutnají jako langoše, ale na rozdíl od nich jsou mnohem jednodušší na přípravu. Zkuste je s kečupem a sýrem nebo s jinou svou oblíbenou náplní a uvidíte, že bez nich už nepřežijete ani jednu domácí oslavu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nasypejte pět polévkových lžic hladké mouky. Přidejte jednu a půl lžíce cukru a promíchejte.




Přilijte 300 ml vroucí vody a metličkou promíchejte. Pak přilijte i 200 ml studené vody a míchejte dál, dokud nezískáte hladkou a řídkou hmotu. Když je směs teplá, ale nikoliv horká, rozdrobte do ní droždí a promíchejte, aby se rozpustilo. Nechte stát dvě minuty, aby se kvasinky aktivovaly.

(Pokud je směs příliš horká, můžete urychlit chladnutí tak, že misku postavíte do větší misky se studenou vodou.)

Do odstátého kvásku přidejte jednu čajovou lžičku soli a čtyři polévkové lžíce rostlinného oleje (nejlépe slunečnicový, případně řepkový či olivový). Těsto důkladně promíchejte a přilejte k němu po částech přes sítko prosévanou hladkou mouku. Zadělejte měkké, elastické a mírně lepivé těsto.

Potřete si ruce olejem a stejně tak i pracovní desku. Vyklopte na ni těsto a ručně ho trochu propracujte. Poté oddělujte od těsta menší kousky, z každého vyválejte kulatou placičku a do jejího středu vložte trochu náplně. Dobře zajistěte spoje těsta a plněnou kuličku splácněte na placku.

Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje a když je horká, vložte na ni připravené plněné placky. Stáhněte oheň na střední až mírnou úroveň a dopřejte plackám pár minut v horkém oleji, dokud nezískají zlatohnědou barvu na povrchu.

Pokud nemáte rádi smažené pokrmy, můžete placky také upéct v troubě při teplotě 180 °C po dobu 12 až 15 minut. Před pečením jejich povrch ještě pomažte rozkvedlaným vajíčkem.

Dosmažené placičky vyjměte z pánve a položte je na talíř s papírovými utěrkami, abyste odsáli veškerý přebytečný olej po smažení.

Ještě horké placky podávejte spolu s kopečkem zakysané smetany, rozmačkaným česnekem, kečupem a sýrem nebo s jakýmkoliv jiným druhem studené omáčky.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů