Máslové žemle sypané sezamem - postup přípravy
Doma si můžete udělat lahodné máslové žemle, které posypete sezamovými semínky. Jejich příprava není příliš složitá, bude jen vyžadovat čas s hnětením a kynutím těsta
Na žemle
Do zadělávací mísy nasypte sušené droždí, cukr a přilijte vlažné mléko a vodu. Přidejte vejce a olej a vše pečlivě vyšlehejte metlou. Polovinu množství mouky přidejte do směsi a pečlivě promíchejte. Pak přidejte druhou polovinu prosáté mouky, lžičku soli a opět důkladně promíchejte. Poté do těsta dodejte změklé máslo a zapracujte jej rukou. Těsto dejte na pomoučněný vál a dokonale ho zpracujte rukama, dokud nebude vláčné.
Velkou mísu vymažte rostlinným olejem a vložte do ní těsto. Přikryjte ji fólií a poté utěrkou a dejte na hodinu na teplejší místo kynout. Po vykynutí těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál, trochu zpracujte. Těsto poté rozdělte na 12 stejných dílů.
Z každého dílu udělejte silnější placičku, na vrchu nožem udělejte několik navzájem se křížících zářezů. Pak placičky ze stran zploštěte a zespoda ohněte do tvaru bochánku tak, aby zářezy z vrchní strany zůstaly zachované. Postupně je položte na plech vystlaný pečícím papírem. Poté je přikryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
Vykynuté bochánky pomažte rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovými semínky. Troubu rozehřejte na 190 °C a žemle pečte zhruba 30 minut. Po vyjmutí z trouby je nechte vychladnout a servírujte.