Dukátové buchtičky s krémem - postup přípravy
Dukátové buchtičky jsou luxusní pokrm, který prodělal celou řadu lidových obměn. Zkuste jednoduchou variantu s pudinkovým krémem podle receptu od paní Lenky Sedláčkové.
Ingredience na buchtičky
Ingredience na krém
Nejprve připravte kvásek z vlažného mléka, trochy cukru a rozdrobeného droždí. Přísady promíchejte a nechte na teplém místě stát asi 15 minut, dokud se na hladině směsi nezačne tvořit pěna. Do mísy nasypejte mouku, přidejte k ní zbylý cukr a špetku soli a vše důkladně promíchejte. Přidejte 100 gramů másla, 2 vajíčka a vzešlý kvásek a zadělejte hutné, tvárné a nelepivé těsto. Zakryjte ho fólií nebo čistou utěrkou a nechte v teple asi 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto ručně prohněťte, vytvořte z něj válec a ten rozdělte na malé kousky, z nichž vytvarujte šišky. Naskládejte je těsně vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, nechte je pod utěrkou ještě 20 minut vykynout a dejte je péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C dozlatova.
Zatímco se buchtičky pečou, připravte si krém. Podle návodu uvařte pudink, oslaďte ho podle chuti a přidejte také vanilkový cukr. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí a nakonec podle chuti přilijte trochu rumu. Pudink by měl být mírně řidší tak, aby se jím daly zalít buchtičky a netuhl na talíři do gelovité konzistence. Hotové buchtičky rozdělte na talíř, přelijte je vanilkovým pudinkovým krémem a podávejte.