Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort Harlekýn

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Dort Harlekýn - postup přípravy

Pokud dostanete chuť na dort Harlekýn, nemusíte si ho kupovat v cukrárně. Za pomoci pořádné porce šlehačky a čokolády si ho upečete doma podle receptu, který nám poskytla paní Lucie Dolejší

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na pařížskou šlehačku

Na šlehačku

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Na pařížskou šlehačku den před pečením (nebo alespoň několik hodin před ním) dejte do rendlíku nejlépe s nepřilnavým povrchem smetanu a rozlámanou čokoládu na vaření. Pomalu za stálého míchání vařte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí a nespojí se smetanou. Nechte vychladnout a uložte do lednice.

2. KROK

Do šlehací mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vanilkový cukr a vše vyšlehejte do husté pěny. Poté do hmoty vmíchejte olej a nakonec prosátou mouku s kakaem. Vlijte do dortové formy o průměru 20 cm vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a uhlaďte do roviny. Troubu předehřejte na 160 °C a pečte zhruba 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda se těsto nelepí a je hotové.

3. KROK

Formu vyndejte z trouby a nechte částečně vychladnout. Poté odstraňte boky. Po vychladnutí korpus uprostřed výšky rozřízněte na dvě stejně silné poloviny.

Tip: Pokud nechcete korpus takto rozkrajovat a nevadí vám, že dort bude mít hranatý tvar, místo dortové formy můžete použít plech. Těsto bude mnohem tenčí, proto se bude péci jen 10 až 15 minut. Pak ho jen rozkrojte na dva stejné pláty, které později umístíte na sebe.

4. KROK

Z hmoty na pařížskou šlehačku, kterou jste si vyrobili předem, vyšlehejte tuhou šlehačku. Totéž udělejte s bílou smetanou ke šlehání. Lze přidat ztužovač šlehačky, ale není to nutné. Spodní plát korpusu potřete zhruba třetinou pařížské šlehačky. Přiklopte druhým plátem korpusu a jeho vršek a strany opět pomažte pařížskou šlehačkou, ale trochu si schovejte. Vršek dortu poté ozdobte bílou šlehačkou a zbytky tmavé šlehačky a můžete servírovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů