Rybíz à la brusinky - postup přípravy
Tento recept se hodí všude, kde byste jinak použili brusinky, jako je doplnění svíčkové či pečených mas, k játrům apod. Připravíte jej snadno a hodí se i při bohaté úrodě rybízu; svůj oblíbený recept nám zaslala čtenářka Jana D.
Ingredience
Rybíz přeberte, zbavte ho stopek a důkladně ho propláchněte. V rychlovarné konvici přiveďte k varu 250 ml vody smíchané s 250 ml octa, touto vroucí směsí přelijte rybíz v hrnci a ihned jej sceďte.
Do kastrůlku odměřte 150 ml čisté vody, vsypte do ní cukr a položte na sporák. Promíchejte, aby se cukr rozpustil, a přisypejte do hrnce připravený rybíz, skořici a několik hřebíčků dle chuti. Tuto směs přiveďte k varu a nechte cca 10 minut probublávat.
Mezitím si připravte čisté a zavařovací sklenice sterilizované v troubě. Do ještě horkých skleniček naplňte připravený rozvařený rybíz, pevně uzavřete víčky a otočte skleničky dnem vzhůru. Takto nechte rybíz zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej uskladněte do chladu a temna.