Dort „Mars“ s karamelem a čokoládovou pěnou - postup přípravy
Lahodný dort plný spousty lahodného krému a tekutého karamelu si získá srdce každého, kdo jej ochutná. Je inspirovaný známou a oblíbenou čokoládovou tyčinkou a tak trochu i připomíná stejnojmennou rudou planetu.
Na korpus
Na karamel
Na čokoládovou pěnu
Na polevu
Nejprve upečte korpus. Do mísy vyklepněte tři vejce, zasypejte je cukrem a trochou soli a vše vyšlehejte ručním šlehačem do světle žluté, napěněné a docela husté hmoty. Přilijte olej a pokračujte ve šlehání. V průběhu přilijte také mléko. Když obojí zapracujete do směsi, smíchejte v jiné misce hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva do homogenní směsi, kterou následně v několika fázích prosejte přes jemné sítko do těsta a pokaždé dávku důkladně zapracujte.
Připravte si kruhovou dortovou formu o průměru kolem 20 cm, dno vyložte pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto. Formu s těstem pak vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte po dobu 25 až 30 minut. Po dopečení by mělo být těsto pevné, avšak mělo by zůstat vláčné a pružné, proto dejte pozor, abyste jej nepřepekli.
Hotový korpus hned po dopečení vyklopte na linku, sloupněte z něj pečicí papír a ostrým zubatým nožem nejprve seřízněte tenkou vrstvu z vrchní části dortu a zbylý korpus pak rozdělte dvěma podélnými řezy na tři přibližně stejně silné pláty, které nechte vychladnout.
Nyní připravte karamel. Do pánve nasypejte cukr a na středním ohni ho nechte rozpustit. Přidejte k němu 70 gramů dobře vychlazeného másla a míchejte, dokud se úplně nespojí s cukrovým sirupem. Poté do pánve nalijte vychlazenou plnotučnou smetanu a pokračujte v míchání. Nakonec přidejte asi půl lžičky soli, rozmíchejte a nechte vychladnout.
Pro přípravu čokoládové pěny rozlámejte hořkou a mléčnou čokoládu do jedné misky, nalijte na ně horkou smetanu a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nespojí se se smetanou do tmavě hnědé lesklé hmoty. Tu pak nechte vychladnout.
Mezitím si v jiné misce smíchejte vodu nebo mléko s instantní želatinou a nechte ji 7 až 10 minut nabobtnat. Ledově vychlazenou smetanu vyšlehejte do pevné pěny. Přidejte k ní vychladlou čokoládovou taveninu a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte homogenní směs K té pak přilijte rozpuštěnou želatinu a dobře ji zašlehejte do směsi.
Nyní sestavte dort. Na tácek položte první plát těsta a po celém povrchu ho potřete mlékem. Uzavřete kolem korpusu dortový kroužek a zdobicím sáčkem vytlačte na piškot spirálku čokoládové šlehačky. Na tuto vrstvu z dalšího sáčku vytlačte stejným způsobem trochu karamelu, na něj přijde další patro čokoládové pěny a na ni prostřední patro piškotu. Tyto vrstvy ještě jednou zopakujte.
Když posadíte na dort poslední patro piškotu, opět jej potřete mlékem a vložte na 4 až 6 hodin do lednice vychladit a ztuhnout. Nakonec rozpusťte mléčnou čokoládu a smíchejte ji s olejem. Z vychlazeného dortu sejměte kroužek, obložte ho zespodu pečicím papírem a přelijte povrch připravenou čokoládovou polevou. Rozetřete ji po celém povrchu včetně bočnic dortu a vraťte jej zpátky do lednice, aby poleva ztuhla. Poté už jen odstraňte pečicí papír, dort nakrájejte a podávejte.