Ovocné koláčky s tvarohovým krémem a drobenkou - postup přípravy
Tyto kynuté koláče s ovocem, tvarohem a drobenkou představují lehkou obměnu jinak velmi starého receptu. Jsou sice mírně pracnější, nicméně stále docela snadné a určitě vás budou bavit. Svůj ověřený recept nám poskytla paní Martina Wágnerová.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Nejprve uvařte pudink. To můžete udělat i den předem, chladne totiž docela dlouho. Do hrnce nalijte dvě třetiny mléka a přiveďte jej k varu. Zbylé mléko nalijte do hrnku či misky, přidejte k němu cukr, polohrubou mouku a vanilkový pudink a vše důkladně rozmíchejte dohladka.
Jakmile mléko začne vřít, za stálého míchání k němu tenkým pramínkem přilévejte rozmíchaný pudink z hrnku a pokračujte v míchání, dokud směs nezíská velmi hustou a krémovitou konzistenci. Tehdy odstavte hrnec z plotny, pudink vyklopte do čisté a studené misky, zakryjte ho fólií tak, aby ležela přímo na hladině (neudělá se tak škraloup), a nechte pudink zvolna vychladnout.
V hluboké míse smíchejte hladkou mouku, cukr a sůl a vše dobře promíchejte. Přidejte rozdrobené droždí, přilijte vlažné mléko, olej a rum a zadělejte hladké a nelepivé těsto. Zformujte ho do tvaru koule, položte do mísy a zakryjte ho přilnavou potravinářskou fólií. Na teplém místě nechte těsto kynout asi 1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Zatímco těsto kyne, připravte si drobenku. Do mísy nasypejte mouku a moučkový cukr, přidejte ledově vychlazené máslo a velmi rychle vše ručně zpracujte do písčité a drobivé konzistence. Kuchyňský robot vám tuto práci velmi usnadní. Připravenou drobenku zakryjte fólií a vložte do lednice.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rukama jej ještě trochu propracujte. Rozdělte ho na 24 kousků, z nichž vytvarujte malé bochánky.
Dva plechy na pečení pokryjte pečicím papírem a vyskládejte na ně bochánky v dostatečných rozestupech od sebe. Měly by vedle sebe vyjít 4 řady po 3 kusech. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut nakynout.
Vychlazený pudink vyndejte z lednice a ručním šlehačem jej vyšlehejte do hladkého krému. Zašlehejte do něho tvaroh a výsledným krémem naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou.
Do vykynutých bochánků vytvořte důlky dnem skleničky nebo důlkovačem a krémem vytvořte po obvodu koláčku kroužek. Doprostřed kroužku vložte rozmrazené a okapané ovoce (případně použijte čerstvé), které můžete v případě potřeby přisladit. Povrch koláčku posypejte drobenkou a, pokud chcete, okraje koláčků můžete potřít rozšlehaným vajíčkem.
Takto připravené koláčky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C. Po vložení plechu stáhněte teplotu na 200 °C a pečte koláčky asi 20 až 30 minut dozlatova. Další plech pečte už od počátku na 200 °C. Vyšší teplota na začátku pečení je důležitá proto, aby náplň z koláčků při rozehřívání trouby nesjela dolů.
Hotové koláčky posypejte moučkovým cukrem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy. Dobrou chuť.