Pikantní paprikový salát v rajčatové omáčce na zimu - postup přípravy
Zavařená paprika s rajčaty má všestranné využití a rozhodně by vám ve spíži neměla chybět. Připravíte z ní chutné omáčky, hodí se do guláše i k pečeným či grilovaným masům a skvěle chutná i jen tak samotná.
Ingredience
Očištěné zelené papriky nakrájejte na středně velké kostky. Stroužky česneku oloupejte a nasekejte je nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte je na velké kousky. Chilli papričky či feferonky očistěte a nasekejte je najemno.
Samotná rajčata vsypte do hrnce, přiveďte je k varu a nechte je probublávat 20 minut. Během varu můžete z hladiny sbírat kousky slupky, které se postupně uvolňují z rozvařené dužniny. Sice to není bezpodmínečně nutné, bez slupek však bude celá směs mnohem jemnější.
Mezitím vyčistěte a sterilizujte zavařovací sklenice i s víčky.
Po 20 minutách varu přidejte do hrnce s rajčaty nakrájenou papriku, vše opět přiveďte k varu a pokračujte ve vaření dalších 25 minut.
Když je směs rajčat a paprik dostatečně provařená, přidejte do hrnce olej, cukr, sůl a také nasekané feferonky nebo chilli. Promíchejte a nechte ještě 5 až 7 minut provařit. Úplně na závěr přidejte ocet a jemně nasekaný česnek, provařte ještě 5 minut a odstavte hrnec ze sporáku.
Hotový a ještě horký salát nalijte do čistých a sterilizovaných sklenic, pevně je uzavřete víčky a postavené dnem vzhůru a zakryté teplou dekou je nechte zvolna vychladnout. Pak už jen sklenice uložte do sklepa, spíže nebo třeba do regálu na chodbě a užívejte si jejich báječné chuti po celý následující rok až do další sklizně.
Videopostup krok za krokem