Domácí česneková pasta - postup přípravy
Česneková pasta je praktická hned z několika důvodů – jednak je to skvělý způsob, jak uchovat větší množství česneku před zkázou, jednak je její použití mnohem pohodlnější, než pokaždé loupat a drtit stroužky zvlášť. Svůj osvědčený recept s námi sdílela paní Jaroslava Slavíková, která však doporučuje použít při práci s čerstvým česnekem raději rukavice. Pálí!
Ingredience
Česnek vyloupejte ze slupek a semelte ho v mlýnku na maso s jemným nástavcem, případně ho nastrouhejte na jemném struhadle, prolisujte nebo naškrábejte nožem na jemnou konzistenci. Přisypejte 400 gramů soli, která poslouží jako konzervant, a vše důkladně promíchejte.
Hotovou pastu naplňte do čistých a sterilizovaných skleniček (skvěle k tomu poslouží uzavíratelné skleničky od jogurtů), aby pasta dosahovala téměř po okraj hrdla. Pevně je uzavřete víčky a uložte do sklepa nebo do temné a chladné spíže. Otevřenou skleničku uchovávejte v lednici a používejte všude tam, kde byste použili česnek. Dejte ale pozor, pokrm už dále nesolte, anebo jen opatrně. Pasta je slaná dost.