Konzervované hroznové víno ve sklenicích - postup přípravy
Hroznové víno lze snadno uchovávat ve sklenicích třeba celou zimu. K jeho nejjednodušší konzervaci stačí pouze kyselina citronová a vařící voda.
Ingredience
Hroznové víno, jedno jakého druhu, pečlivě omyjte. Je důležité, aby bylo opravdu čisté, proto oplachování několikrát zopakujte. Poté hrozny oberte na jednotlivé kuličky, všechny nějak poškozené nebo nahnilé plody odstraňte.
Hroznové víno poté naplňte do 1,5litrových sklenic, aby byly zcela plné. Používejte vždy jinou sklenici na jiný druh hroznů. Poté sklenice naplňte vařící vodou, přikryjte je víčkem, ale nijak ho neutahujte, a nechte 10 až 15 minut stát. Víčka musí být čistá, nejlepší jsou nová.
Vodu ze sklenic slijte do hrnce a přiveďte ji k varu. Do každé 1,5litrové sklenice dejte k hroznům půl lžičky kyseliny citronové. Pokud máte sklenice jiné velikosti, poměr náležitě upravte. Poté do sklenic nalijte vroucí vodu z hrnce a dobře je zavíčkujte.
Sklenice několikrát protřepejte, aby se kyselina rozpustila. Zabalte je do deky a nechte celý den pomalu chladnout. Poté zkontrolujte víčka. Jestliže jsou dobře přichycena, hrozny na chladném místě ve sklenicích vydrží rok.