Dvoubarevná bábovka - postup přípravy
O mramorované bábovce jste už nejspíše slyšeli, tentokrát se o ni ale nejedná. Zde jsou vlastně bábovky dvě, jen se pečou v jedné formě.
Ingredience
Do mísy vsypte cukr a přidejte k němu čtyři vejce. Ručním šlehačem obojí vyšlehejte do nadýchané pěny světle žluté až bělavé barvy. To bude trvat asi 2 minuty. Přilijte do směsi olej a pokračujte další 1 minutu ve šlehání. Přes sítko prosejte do těsta hladkou mouku, přilijte mléko a znovu vše šlehačem řádně prošlehejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Nakonec přimíchejte prášek do pečiva, tentokrát už pouze ručně.
Připravte si dvě identické misky a těsto rozdělte na dvě poloviny. K jedné z nich prosejte přes sítko kakaový prášek a stěrkou ho zapracujte do těsta, aby získalo jednotnou texturu a světle hnědou barvu. Do druhé misky s těstem přisypejte vanilkový cukr a opět důkladně promíchejte.
Formu na bábovku o průměru 24 cm a výšce 8 cm vymažte máslem a nezapomeňte ani na boky a středový kolík. Vlijte do ní těsto tak, aby každé zabralo jednu polovinu formy. Vezměte špejli, ponořte ji do těsta a několikrát ji v různých směrech obkružte, abyste těsta mírně promíchali do efektního žíhání.
Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte bábovku asi 45 minut. Ke konci pečení raději čas od času zkuste zapíchnout do těsta špejli, abyste zjistili, zda již není hotovo. Každá trouba peče jinak a bylo by snadné bábovku přepéct nebo spálit.
Po dopečení bábovku nechte vychladnout, obřízněte ji kolem dokola po obvodu nožem a vyklopte ji na talíř. Povrch posypejte přes sítko moučkovým cukrem. Pak už stačí moučník pouze nakrájet a užít si jeho lahodnou chuť a podmanivou houbovitou texturu spolu se šálkem voňavého čaje, kávy nebo kakaa.
Videopostup krok za krokem