Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařené kuřecí maso ve vlastní šťávě s kořením

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 300 minut

Zavařené kuřecí maso ve vlastní šťávě s kořením - postup přípravy

Kuřecí maso věčně čerstvé a připravené k jídlu! Můžete ho buďto rovnou sníst, anebo ho použít k přípravě dalších pokrmů, jako jsou omáčky, polévky nebo třeba rizota. Je naložené ve vlastní šťávě a jen s pár kousky koření, takže se hodí opravdu všude a nikde nebude nezdravě vyčnívat. Jeho příprava navíc není nijak složitá ani zdlouhavá. Koneckonců, posuďte sami!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 500 ml sklenici

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Zavařovací sklenice dobře umyjte jedlou sodou a bohatě opláchněte pod proudem vody. Víčka několik minut sterilizujte ve vroucí vodě. Opatrně je vyndejte z hrnce a sklenice i víčka nechte dobře vyschnout.

2. KROK

Kuřata naporcujte, zbavte je kůže a kostí. Maso nakrájejte na menší kousky tak, aby pohodlně prošly hrdlem sklenice. Zbylé kosti vložte do hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Zvolna kosti vařte alespoň dvě (lépe ale 4 až 6) hodiny, abyste získali koncentrovaný vývar, kterým pak zalijete maso ve sklenicích. Vývar pak můžete podle chuti osolit.

3. KROK

Do každé sklenice vložte tři kuličky černého pepře a dvě kuličky nového koření a do poloviny je naplňte kousky masa tak, aby byly co nejkompaktnější. Proto je prsty mírně upěchujte. Na maso nasypejte čtvrt lžičky soli, přidejte jedno zrno nového koření, dvě zrna černého pepře a bobkový list. Sklenice doplňte masem až po hrdlo, opět mírně upěchujte a navrch nasypejte čtvrt lžičky soli. Sklenici s masem zakryjte hliníkovou fólií a vložte na plech vyložený pečicím papírem a posypaný solí. Stejným způsobem pak zpracujte i zbytek masa a koření.

4. KROK

Sklenice vložte na plechu do trouby vyhřáté na 180 °C a nechte je péct asi 1 hodinu. Poté snižte teplotu na 100 °C a pokračujte v zapékání další 4 hodiny. Následně vyjměte sklenice z trouby, vyjměte je z plechu a odstraňte z jejich dna sůl. Sundejte alobal, naplňte sklenice hotovým vývarem z kostí a ihned sklenice uzavřete víčky. Sklenice vyrovnejte na stůl, zakryjte je teplými přikrývkami, nechte je pozvolna zchladnout na pokojovou teplotu a uskladněte na tmavém a chladném místě, jako je sklep nebo lednice, kde vám vydrží i déle než rok. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů