Majonéza bez vajec - postup přípravy
Domácí majonéza je zdravější variantou té kupované, někomu se ale nelíbí představa konzumace syrového vejce v jejím složení. Pro ty je tu skvělý recept na majonézu z mléka, která se bez vajec úplně v pohodě obejde.
Ingredience
Na výrobu domácí majonézy z mléka budete potřebovat tyčový mixér a úzkou a vysokou nádobu, která se obvykle dodává v balení společně s ním. Do této nádoby nalijte mléko a na něj olej. Tyto dvě kapaliny budou přirozeně držet odděleně jedna na druhé.
Do kapalin ponořte tyčový mixér, který přitiskněte úplně ke dnu nádoby a začněte vysokou rychlostí šlehat. Pokračujte ve šlehání 1 minutu, aniž byste s mixérem pohnuli ode dna. Jakmile uvidíte, že směs začíná houstnout, pomalu mixér zvedejte a začněte s ním za stálého mixování pohybovat směrem nahoru a dolů. Tímto způsobem majonézu šlehejte další 1 minutu.
V tuto chvíli byste měli mít v nádobě hustou a nadýchanou majonézu, která je však bez chuti. Proto do směsi přidejte půl lžíce soli, totéž množství plnotučné hořčice, dvě lžíce jablečného octa a vše znovu dobře promixujte.
Pokud chcete, můžete použít i další přísady, jako jsou třeba kyselé okurky, kapary, pepř nebo třeba nakládanou červenou papriku. V tu chvíli získáte ochucenou tatarskou omáčku.
Před podáváním dejte majonézu na 30 minut do lednice vychladit. V uzavřené sterilizované nádobě ji můžete uchovávat až 4 dny bez ztráty kvality.
Videopostup krok za krokem