Domácí rozpeky - postup přípravy
Rozpeky jsou jemně sladké houstičky z kynutého těsta, které původně pocházejí z Plzeňska. Vyzkoušejte je třeba podle osvědčeného receptu, jenž nám poskytla paní Martina Wágnerová.
Ingredience
Do misky nalijte teplé mléko, rozdrobte do něho droždí a přidejte lžíci cukru. Směs promíchejte, dokud se cukr a droždí nerozpustí, a nechte ho 15 minut v teple stát, aby se kvasnice aktivovaly. K hotovému kvásku přidejte lžičku soli, vajíčko a rostlinný olej a přes sítko přisypejte hladkou mouku. Zadělejte hutné a elastické těsto, které nechte v zakryté míse v teple kynout asi 1 až 1,5 hodiny.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, rukama ho trochu propracujte a rozdělte na 12 kousků. Z každého z nich vytvořte bochánky, anebo je smotejte do uzlíku. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut nakynout. Pokud chcete, můžete bochánky ozdobit razítkem na kaiserky.
Připravené rozpeky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte je asi 25 až 30 minut dozlatova. Po dopečení ještě horké bochánky potřete máslem, nechte zchladnout a podávejte.