Vepřová pečeně plněná jablky a cibulí s pečeným bramborem a dvoubarevným zelným salátem - postup přípravy
Některá jídla jsou luxusnější než jiná a toto patří mezi ně. Vepřová pečeně plněná jablky a cibulí, pečená spolu s malými brambory a podávaná s dvoubarevným zelným salátkem si získá své zasloužené čestné místo na vašem slavnostním stole.
Ingredience
Malé brambory oloupejte a rozkrájejte je na poloviny. Vsypte je do misky, posypejte solí, pepřem a zakapejte rostlinným olejem. Důkladně je promíchejte, aby se kořením a olejem všechny kompletně obalily.
Vepřovou pečeni po obou stranách podložte silnými špejlemi (ideálně čínskými hůlkami) a nakrájejte ji na plátky tak, abyste se vespod zasekli o hůlky a maso tak nedokrojili úplně. Tím vám vznikne harmonika, kterou posypejte solí a důkladně ji vmasírujte do všech částí masa, včetně zářezů.
Vnitřní část zářezů v mase potřete jablkovým džemem. Nakrájejte červenou cibuli na půlkulaté plátky, které vyskládejte do zářezů v mase. Totéž udělejte také s jablkem, z něhož napřed oloupejte slupku a zbavte ho jádřince.
Zapékací misku vymažte rostlinným olejem a doprostřed položte maso, které obložte kořeněnými brambory. Na maso položte čtyři snítky čerstvého tymiánu a pekáč zakryjte namočeným a zmačkaným pečicím papírem a přes něj ještě kusem alobalu. Poté jej vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu 1 hodiny. Po uplynutí této doby odkryjte pekáč, snižte teplotu trouby na 180 °C a dejte maso dopéct a očervenat na dalších 20 minut.
Zatímco se maso s bramborami peče, nakrájejte na drobné nudličky půl menší hlávky červeného a čtvrt hlávky bílého zelí a vsypte ho do misky. K zelí prolisujte 2 stroužky česneku, přidejte 2 lžíce majonézy a podle chuti trochu soli. Ingredience dobře promíchejte a nechte uležet.
Kopr a petrželku nasekejte najemno. Upečenou pečení nakrájejte na porce a podávejte s opečeným bramborem a kopečkem zelného salátu, posypané nasekanými zelenými bylinkami.
Videopostup krok za krokem