Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí koláče ze smetanového těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí koláče ze smetanového těsta - postup přípravy

Nádherné koláče vonící máslem a smetanou připravíte podle ověřeného receptu, o nějž se s námi podělila paní Romana Staňová. Ta ho zdědila už po své babičce a ani dnes neztratil nic ze svého kouzla. Ba právě naopak. Vyzkoušejte si koláčky upéct také a oslaďte si všední den dobrotou tak krásně nevšední.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Dvě lžičky cukru smíchejte s teplým mlékem a rozdrobte do směsi půl kostky čerstvého droždí. Směs nechte stát 10 až 15 minut na teplém místě, než se na povrchu objeví pěna.

2. KROK

Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní cukr a špetku soli a vše promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj vzešlý kvásek a přidejte na kostky nakrájené máslo, žloutky a také sladkou smetanu. Uhněťte hladké a nelepivé těsto, které nechte 1 hodinu v teple vykynout.

3. KROK

Z vykynutého těsta zformujte klasické ploché a nebo kulaté koláče, které naplňte džemem, tvarohem či mákem. Koláče vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je ještě 20 minut dokynout. Pak je potřete mlékem, posypejte drobenkou a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu asi 20 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů