Chléb ze sušeného kvásku - postup přípravy
Pokud nemáte pravý kvásek na chléb, lze si ho koupit i v obchodě. Recept na vynikající pečivo z něj nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Na chléb
Do zadělávací mísy dejte všechny suché suroviny. Poté postupně přidejte vlažnou vodu a míchejte. Těsto pak zpracujte rukama nebo robotem, aby bylo krásně vláčné a nelepilo se. Přikryjte ho a nechte ho hodinu na teplém místě kynout.
Poté si ho vyklopte na vál, pokud se lepí, mírně ho pomoučněte. Vytvarujte z těsta bochánek a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem, případně do formy 10×30 centimetrů. Povrch potřete vodou a můžete ho posypat semínky jako kmín nebo ho naříznout. Poté ho nechte hodinu kynout.
Rozehřejte troubu na 220 °C a dejte chléb péct při této teplotě na 15 minut. Poté snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 30 minut. Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce.