Kořeněné karbanátky na zelí se smetanovou omáčkou - postup přípravy
Všem, kdo se vyhýbají tradičním přílohám, anebo těm, kdo se pídí po originálních a neotřelých receptech pro ozvláštnění svého jídelníčku, se bude hodit tento skvělý recept na šťavnaté pečené karbanátky na hlávkovém zelí.
Ingredience
Na omáčku
Hlávkové zelí zbavte svrchních poškozených listů a hlávku nakrájejte na 6 velkých plátků silných asi 1 cm, které vyskládejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem. Rovnoměrně je posypejte solí, sladkou mletou paprikou a mletým černým pepřem a koření na zelných plátcích s pomocí prstů rozetřete po celé jejich ploše. Poté plátky otočte na druhou stranu a postup zopakujte.
Mleté maso vložte do misky, přidejte k němu jemně nasekanou cibuli, sůl a podle chuti sladkou a pálivou papriku, mletý koriandr, černý pepř, kurkumu a římský kmín, popřípadě jiné koření a bylinky, které máte rádi. Přihoďte také jemně nasekaný kopr a petrželku nebo jiné oblíbené bylinky a všechny suroviny důkladně promíchejte.
Mleté maso rozdělte na šest částí a z každé utvořte velký plochý karbanátek, který položte na plátek kořeněného zelí a prsty ho rozprostřete co nejvíce po celém jeho povrchu.
V misce smíchejte zakysanou smetanu s na jemné kostičky nasekanou červenou a zelenou paprikou a čerstvými bylinkami. Přidejte jednu lžíci rajčatové pasty a podle chuti sůl a všechny ingredience dobře promíchejte. Výslednou směs pak rozprostřete na každý karbanátek na zelí.
Celý plech pak zakryjte alobalem a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu 40 až 45 minut. Mezitím nastrouhejte váš oblíbený sýr na hrubém struhadle. Po uplynutí první doby pečení odkryjte z plechu alobal a povrch všech karbanátků zasypejte strouhaným sýrem. Pak plech vraťte zpátky do trouby na dalších 10 až 15 minut dopéct, aby se sýr na povrchu roztekl.
Dopečené plátky zelí s karbanátkem ihned servírujte posypané čerstvě nasekanými bylinkami. Můžete přidat také brambory jako přílohu, karbanátky na zelí si ale pohodlně vystačí i bez ní.
Videopostup krok za krokem