Polomáčené banánky v čokoládě - postup přípravy
Křehké a jemné banánky s ovocným džemem máčené v čokoládě jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví, které mizí z talíře jako první. Vyzkoušejte osvědčený recept na ně od paní Andy Březinové.
Ingredience
Hladkou mouku a moučkový cukr prosejte přes jemné sítko do mísy a do této směsi nakrájejte na menší kousky ledově vychlazené máslo. Rychle vše rukama propracujte do drobenkové až písčité směsi. K té přidejte studené vaječné žloutky a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte soudržné a nelepivé těsto. Nehněťte ho ale zbytečně déle, než je třeba, aby v průběhu času nezačalo teplat a máslo tát. Tím byste výsledek mohli nenávratně zkazit.
Hotové těsto zabalte do fólie a dejte ho alespoň na 2 hodiny (nebo lépe přes noc) do lednice odpočinout. Na druhý den těsto nechte chvilku povolit při pokojové teplotě a s pomocí mlýnku s nástavcem na banánky vytvářejte krátké tyčinky, které skládejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem. Když je plech plný, vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte banánky, aby lehce zrůžověly. Dejte pozor, abyste je nepřepekli, jinak budou tuhé.
Po dopečení nechte banánky vychladnout, potírejte je ovocným džemem a slepujte je k sobě. Nad vodní lázní rozehřejte čokoládu a každý slepený banánek do ní namočte asi do poloviny. Pokud chcete, ještě než čokoláda zaschne, posypejte ji strouhaným kokosem. Ozdobené banánky nechte zaschnout a podávejte, nebo uložte v krabici na suché, chladné a temné místo.