
Vánoční Ořechy podle rodinného receptu - postup přípravy
Že nepečete na Vánoce plněné ořechy? Pokud vyzkoušíte tento skvělý recept, určitě s tím začnete. Bez tohoto křehoučkého cukroví s vůní oříšků a rumu si nelze svátky ani představit. Každá hospodyňka je peče po svém. My vám nyní přinášíme snadný recept, který zvládne skutečně i začátečník.
Ingredience
- Těsto
- hladká mouka - 310 g
- máslo - 220 g
- cukr - 170 g
- kakao - 30 g
- mletá skořice - dle chuti
- Náplň
- cukr - 155 g
- máslo - 120 g
- mleté vlašské ořechy - 120 g
- dětské piškoty - 110 g
- žloutek - 1 ks
- rum - dle chuti
Těsto si zhotovíte tak, že si do větší mísy prosejete hladkou mouku, pak k ní přidáte změklé máslo, kakao, cukr, mletou skořici a rukama vypracujete homogenní, avšak vláčnou hmotu. Ideální bude, když těstíčko necháte „odpočinout“ v lednici po dobu několika hodin, nejlépe tedy přes noc. Nezapomeňte ho před tím řádně zabalit do potravinové fólie. Nyní si vyrobte krémovou náplň. Vaječný žloutek vymíchejte s cukrem do pěny, pak přilijte rum dle chuti, vsypte jemně mleté piškoty, vlašské oříšky a vytvořte hladkou polotekutou směs.
Až těsto dobře vychladne, vyjměte jej z lednice a plňte jím formičky na ořechy. Ty položte na plech dejte cukroví péct do trouby na 170 °C po dobu 10 až 12 minut.
Upečené ořechy vyklopte z forem a pomažte vychladlým žloutkovým krémem s rumem a pak slepte.
Jednotlivé kousky je možné také polévat čokoládovou polevou dle libosti. Uchovávejte v krabici do Vánoc na suchém a chladnějším místě.