Išlské dortíčky - postup přípravy
Možná jste o išlském cukroví neslyšeli, ale s jistotou už jste ho někdy jedli. Rozhodně vždy patří v nabídce vánočního cukroví k těm nejžádanějším druhům, a proto byste je měli alespoň jednou vyzkoušet, třeba podle receptu od paní Jaroslavy Slavíkové.
Ingredience
Hladkou mouku prosejte do mísy spolu s kakaem, moučkovým cukrem a práškem do pečiva a suché přísady společně promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené máslo, jemně mleté vlašské ořechy, jeden žloutek a vanilkový cukr a zpracujte hladké a soudržné těsto. Zabalte jej do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odležet.
Po odležení z těsta vyválejte tenký plát, z něhož vykrajujte malá kolečka. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je péct při teplotě 170 °C, dokud neztuhnou. Polovinu, případně třetinu (pokud budete slepovat 3 kolečka) upečených koleček namočte v rozpuštěné čokoládě, navrch položte polovinu vlašského ořechu a nechte zaschnout. Použít můžete i jakékoliv jiné zdobení, jako třeba fondánovou nebo marcipánovou hmotu aj.
V čokoládě namočená kolečka slepujte s jedním či dvěma dalšími suchými kolečky kakaovým máslovým krémem a uložte je na temné a chladné místo uležet do Vánoc.