Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pikantní rajčatový salát s medovou zálivkou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Pikantní rajčatový salát s medovou zálivkou - postup přípravy

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jako většina salátů, i tento je velmi prostý a snadný.




Připravená rajčata dobře umyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou od přebytečné vody. Ostrým nožem je nakrájejte na kulaté plátky o síle kolem půl centimetru.

Cibuli oloupejte od slupek, umyjte, osušte a nožem nakrájejte na tenké kulaté plátky. Oloupejte a na plátky nasekejte také čtyři stroužky česneku a připravenou feferonku.

Pokud namísto čerstvé feferonky chcete použít sušené chilli, nechejte si ho do zálivky. Namísto feferonky lze použít i čerstvou chilli papričku, počítejte ale s tím, že ty bývají pálivější než feferonky, proto její množství uzpůsobte.

Nakonec si připravte zálivku.

Do misky dejte lžíci a půl medu a citronovou šťávu. Navzájem promíchejte, aby se med trochu rozředil. Pak ke směsi přidejte ještě olivový olej, bazalku, případné sušené chilli a sůl. Znovu dobře promíchejte, aby se všechny složky spojily.

Pak už zbývá jen vzít příhodně velkou skleněnou misku nebo jinou vhodnou nádobu, kterou lze uzavřít víkem, a začít vyskládávat suroviny dovnitř.

Začněte vrstvou plátků cibule a trochy česneku. Na tu rozložte vrstvu rajčatových plátků. Na ně navrstvěte znovu cibuli a česnek a pak znovu rajčata. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu zeleninu. Nakonec vyskládanou zeleninu zalijte připravenou medovo-citronovou zálivkou. Uzavřete nádobu víkem a trochu protřepejte, aby se šťáva dostala až ke spodní zelenině. Nechte v chladu marinovat 30 minut a pak podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů