Jablečné řezy s čokoládovou polevou - postup přípravy
Jablečné koláče a dezerty jsou v Česku velmi oblíbené a lze je připravit na mnoho různých variant. Recept na jednu takovou nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Na těsto
Na náplň
Na polevu
Do zadělávací mísy dejte mouku, prášek do pečiva, promíchejte a přidejte změklé máslo, vejce a citronovou šťávu. Vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho fólií a dejte na hodinu do lednice.
Oloupejte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Přidejte skořicový cukr, vanilkový pudink v prášku a doslaďte podle vaší chuti.
Těsto dejte na vál a rozdělte na poloviny. Připravte si menší plech (paní Dagmar použila velikost 25×30 cm), který vyložte pečicím papírem. Z první poloviny těsta vyválejte placku a přeneste ji na plech. Pak na ni dejte jablečnou náplň a přiklopte ji vyválenou druhou polovinou těsta. Plech s moučníkem dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 30 až 40 minut. Těsto musí být krásně růžové.
Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu na vaření. Pak do ní vmíchejte máslo. Až se rozpustí, nalijte polevu na vršek vychladlého těsta, nechte ji ztuhnout, nakrájejte dezert na porce a můžete servírovat.