Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nejjednodušší koláč s lehkým nádechem vanilky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Nejjednodušší koláč s lehkým nádechem vanilky - postup přípravy

Pečení není složité, když se ví, jak na to. Tento koláč zaujme jak svou jednoduchostí, tak i příjemnou vůní vanilky. Zvládne ho i začátečník a svou chutí musí zaujmout i náročného gurmána.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Jako první přicházejí na řadu vejce. Je třeba oddělit žloutky od bílků. Žloutky se ponechají stranou a z bílků se vyšlehá hutný, pevný sníh. Když je připravený, nechá se v míse. Do druhé mísy se vloží žloutky a ty se začnou vyšlehávat s cukrem, dokud z nich nevznikne vláčná jednotná hmota. Tímto je základ na těsto připravený.

2. KROK

Bílková pěna s rozšlehanými žloutky se začne opatrně smíchávat v jednotnou podobu. V tu chvíli přichází na řadu také ostatní ingredience. A to voda, dále také mléko a pochopitelně voda. Chybět nesmí ani máslo. To by mělo být povolené, v lepším případě by mělo být rozpuštěné, jelikož se s jednotlivými ingrediencemi mnohem lépe spojí.

3. KROK

Když je těsto hotové, je připraveno na nalití do plechu. Ten se volí raději hlubší. Základem je buď jeho vymazání máslem a vysypání moukou, nebo použití pečicího papíru. To je metoda mnohem jednodušší a lépe funkční. Když je pečicí papír na místě, těsto se nalije do plechu a důkladně se rozetře až do stran. Je třeba zajistit, aby bylo všude stejně vysoké a díky tomu se správně propeklo.

4. KROK

Plech s těstem na závěr zamíří do trouby. Ta by měla být rozehřátá na vcelku standardní teplotu 180 stupňů Celsia. Doba pečení je vzhledem k charakteru dezertu a výšce zhruba 60 minut. Když je hotovo a povrch je zlatavý, stačí vyndat a nechat při pokojové teplotě chladnout. Následně dezert nakrájíme a podáváme. Ideální je pro ozvláštnění posypat ho moučkovým cukrem a přidat například i trochu domácí šlehačky, nebo kousků čerstvého, popřípadě kompotovaného ovoce.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů