Domácí bramborové krekry - postup přípravy
Tyto brambůrky jsou skvělé jako chroupání k televizi, hodit se ale budou i jako netradiční občerstvení na silvestrovské či jiné domácí oslavy, party či přátelské sešlosti. Jsou snadné, pohledné a hlavně originální.
Ingredience
Dvě brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Po dovaření je slijte, nechte vychladnout, oloupejte slupku a v misce je rozšťouchejte na kaši, kterou následně propasírujte přes sítko, abyste docílili co nejjemnější konzistence. V žádném případě ji ale nemixujte, abyste namísto kaše nezískali lepidlo.
K propasírovaným bramborám přidejte lžičku soli a kukuřičný škrob a zadělejte husté a nelepivé těsto. Na pracovní ploše jej ještě trochu prohněťte a zformujte z něho váleček. Ten rozdělte na 8 stejně velkých dílů a z každého z nich vyválejte rovněž malý váleček. Každý váleček rozkrájejte na 12 malých kousků a z každého vytvořte kuličku.
Nyní budete potřebovat nástavec z odšťavňovače na citrón a trochu stolního oleje. Růžici odšťavňovače potřete olejem, vezměte kuličku a co nejlépe ji přitlačte na růžici, čímž získáte mističku s vnitřním žebrováním. Tímto způsobem zpracujte i ostatní kuličky z bramborového těsta.
V hrnci nebo v hluboké pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje, ztlumte oheň na střední úroveň a vložte do oleje připravené bramborové krekry, které nechte fritovat dozlatova. Namísto hrnce s olejem můžete samozřejmě použít i elektrickou fritézu.
Když se krekry nafouknou a zezlátnou, vylovte je děrovanou lžící z oleje a vložte je do misky vystlané několika vrstvami papírových utěrek, aby z nich okapal přebytečný olej. V misce můžete „brambůrky“ jemně proklepat, případně ještě posypat solí a ihned je podávejte spolu se svou oblíbenou studenou omáčkou.
Videopostup krok za krokem