Vosí hnízda se žloutkovým krémem - postup přípravy
Vosí hnízda jsou klasika, bez nichž snad neexistují žádné české Vánoce. Jsou snadná a rychlá na přípravu a působí velmi roztomile. Vyzkoušejte osvědčený recept od paní Romany Važanské.
Ingredience
Žloutkový krém
Nejprve připravte žloutkový krém. Tři vaječné žloutky vložte do misky, přidejte k nim 2 polévkové lžíce cukru a nad parní lázní obojí šlehejte do zhoustnutí. V průběhu zpracovávání přidejte do krému pár kapek rumu. Když je krém hustý, odstavte ho z parní lázně a nechte vychladnout.
Rozdrťte 140 gramů piškotů na prach a smíchejte je s mletými ořechy. Přidejte cukr, 2 polévkové lžíce kakaa, kapku rumu a 80 gramů změklého másla. Z ingrediencí vypracujte hladké a soudržné těsto, z něhož uždibujte kousky a s pomocí formiček z nich formujte vosí hnízda.
Vždy, když vtlačíte těsto do formičky, s pomocí konce vařečky nebo jiného vhodného předmětu utvořte skrze hnízdo dlouhou prohlubeň. Naplňte ji připraveným žloutkovým krémem, navrch položte celý piškot a hnízdo vyjměte z formy. Tímto způsobem zpracujte veškeré těsto a žloutkový krém. Hnízda nechte vychladit a ztuhnout a ihned podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom