Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánoční Perníčky

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Vánoční Perníčky - postup přípravy

Advent je tady, a tak je načase namazat svaly, zadělat těsto, rozpálit troubu a napéct vánoční cukroví. Přinášíme vám sérii klasických i těch méně známých vánočních receptů na cukroví, které vám nádherně provoní byt vanilkou a cukrem a prodchne kouzlem Vánoc i ty nejsychravější a úplně nevánoční dny. Dnes se budeme zabývat pečením vánočních perníčků. Tohle je ten nejkreativnější druh cukroví, které můžete během nejkrásnějších svátků roku pro svou rodinu připravit. Při výběru tvarů a zejména při jejich dekoraci můžete dát plný průchod veškeré své kreativitě a fantazii a vytvořit unikátní a nádherné cukroví. Poradíme vám základní recept na perníčky, který vám pomůže s vaší cukrářskou tvorbou začít.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Před započetím výroby vyndejte máslo a vajíčka z lednice a nechte je alespoň půl hodiny, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Bude se pak s nimi lépe pracovat a výsledné těsto bude jemnější.




Do mísy vyklepněte vajíčka, přidejte k nim cukr a změklé máslo. Poté vařečkou či špachtlí tyto suroviny společně utřete na jemnou hmotu. Pak do směsi přidejte dvě polévkové lžíce medu a perníkové koření a dobře promíchejte. Dejte pozor a medu nepřidávejte více, způsobil by, že by perníčky příliš ztvrdly!

Nakonec do těsta prosejte přes sítko hladkou mouku, kterou jste předem smíchali s jedlou sodou, a vypracujte hladké těsto. To pak zabalte do fólie, vložte do lednice a nechejte asi půl hodiny odpočinout.

Poté těsto vyndejte na pracovní plochu, rozválejte ho na silnější plát a s pomocí vykrajovátek z něho vykrájejte různé tvary podle libosti. Ty pak vyskládejte na plech vyrovnaný pečicím papírem a vložte do trouby péct při teplotě 180 °C po dobu kolem 8 minut.

Po dopečení perníčky nechte zchladnout a vytvořte si bílkovou polevu tak, že smícháte prosátý moučkový cukr s vaječným bílkem (to zajistí, že bude hmota jemná a bude snadno procházet tryskou zdobicího sáčku). Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne jemná hmota. Pokud je moc tuhá, přidejte pár kapek vody, pokud moc řídká, přidejte trochu cukru.

Pokud toužíte po barvách, přidejte od směsi i libovolné potravinářské barvivo. Hmotou naplňte zdobicí sáček a dozdobte perníčky podle vaší fantazie.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů