Vánoční tvarohové sušenky s kandovaným ovocem - postup přípravy
Pokud se vám klasické vánoční cukroví zdá už poněkud ohrané, anebo byste jej rádi doplnili o nějaký nový a neokoukaný druh, vyzkoušejte tyto tvarohové sušenky plné sladkého kandovaného ovoce. Budete se k němu rádi vracet i napřesrok.
Ingredience
Rozinky a kandované ovoce spolu smíchejte ve velké míse, zakapejte je šťávou z půlky pomeranče, anebo případně rumem či koňakem a dobře promíchejte. Ovoce nechte stát, aby nasáklo vláhu, a mezitím připravte tvarohové těsto.
Do misky vložte změklý tvaroh, zasypejte ho cukrem, přidejte také na kostky pokrájené změklé máslo a kapku vanilkové esence. Všechny ingredience vidličkou promačkejte do homogenní konzistence a poté přidejte pár polévkových lžic hladké mouky s práškem do pečiva. Obojí předtím prosejte přes jemné sítko.
Do těsta přidejte sůl, skořici, zázvor a muškátový oříšek, vše asi po půlce čajové lžičky, případně podle chuti. Přísady pak promíchejte, přidejte jemně mleté mandle nebo jiné ořechy a namočené rozinky a kandované ovoce. Vše opět promíchejte a nyní do směsi zapracujte zbylé množství mouky, abyste zadělali soudržné a nelepivé těsto.
Z vypracovaného těsta odebírejte kousky, z nichž zformujte nejprve váleček, který poté rozplácněte a u obou konců vytvarujte do špičky. Tyto šištičky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu kolem 10 až 15 minut podle toho, jak vaše trouba peče.
Poté, co sušenky na povrchu zrůžoví, vytáhněte je z trouby, nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a buďto ihned podávejte, anebo uchovejte v suchu a temnu. Takto vydrží až tři týdny bez ztráty kvality.
Videopostup krok za krokem