Černé trubičky - postup přípravy
Lahodného cukroví na Vánoce není nikdy dost, a pokud rádi pečete, určitě se hodí každý dobrý recept na rozšíření vaší sladké sbírky dobrot. Vyzkoušejte tyto černé trubičky podle receptu od paní Dagmar Kazdové.
Ingredience
Na pracovní plochu prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidejte kakao, mleté ořechy, na kostky pokrájené máslo a přiklepněte jedno celé vajíčko a jeden samotný žloutek. Z ingrediencí vypracujte soudržné těsto.
Vypracované těsto vyválejte na placku silnou kolem 2 mm a rádlem je nakrájejte na obdélníky široké podle délky kovových trubiček. Obdélníky namotejte na trubičky tak, aby byly spíše k jedné straně, na druhém konci si nechte asi půl centimetru volného místa, aby šly trubičky po upečení snadno stáhnout dolů. Okraje těsta pečlivě spojte, aby se trubičky při pečení neotevřely.
Trubičky vyskládejte spojem dolů na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu kolem 10 minut. Ještě horké po dopečení je stáhněte dolů z kovových trubiček a nechte je vychladnout.
Rozpusťte tmavou čokoládu a každou vychladlou trubičku do ní namočte buďto celou, anebo jenom oba konce. Na ozdobu je postříkejte trochou bílé čokolády a naplňte je máslovým krémem ochuceným kapkou rumu.