Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mátové perníčky bez vajec a laktózy

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Mátové perníčky bez vajec a laktózy - postup přípravy

I bez vajec a mléka si můžete upéct lahodné perníčky. Tyto navíc voní mátou, na jejich potřebu potřebujete pouze pár ingrediencí a během chvilky jich máte doslova hromadu.

Ingredience pro:
18 kusů
+ -

Perníčky

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Začněte přípravou cukrového sirupu. Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou a postupně přivádějte k varu. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí, poté vařte ještě asi 1 minutu.

2. KROK

Sirup nechte lehce zchladnout. Ještě teplý jej přelijte do mísy. Přidejte několik kapek potravinářského aroma a olej a prošlehejte metličkou.

Tip: Místo aroma můžete použít koření, jako například skořici, zázvor či muškátový oříšek.

3. KROK

Do rozšlehaného sirupu s olejem vmíchejte asi polovinu uvedeného množství prosáté mouky. Pomocí stěrky vypracujte hladké těsto.

4. KROK

Druhou polovinu mouky prosejte na pracovní plochu, přidejte těsto a pokračujte ve zpracovávání. Těsto zpracovávejte rukama, dokud nepřestane lepit.

5. KROK

Z nelepivého těsta tvarujte perníčky, každý by měl vážit asi 40 g. Nejprve vytvarujte kuličku, tu položte na plech vyložený pečicím papírem a lehce smáčkněte.

6. KROK

Perníčky pečte v troubě vyhřáté na 190 °C dozlatova. To by nemělo trvat déle než 15 minut. Upečené perníčky nechte vychladnout.

7. KROK

Mezi tím si připravte polevu. Cukr zalijte v hrnci vodou a za stálého míchání rozpouštějte při nízké teplotě. Přiveďte k varu a rozpuštěný sirup vařte dokud nezhoustne, asi 2–3 minuty.

8. KROK

Cukrovou polevu namažte na stěny skleněné mísy a perníčky v ní postupně namáčejte. Poleva se nejprve zdá průhledná, v průběhu chladnutí však zbělá.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů