Vánoční houbový kuba - postup přípravy
Staročeský houbový kuba je ideálním způsobem, jak přelstít zlaté prasátko a během Štědrého dne se dosyta najíst. Skvěle ale poslouží i kdykoliv během celého roku. Zkuste třeba osvědčený recept od paní Jitky Zeiselové.
Ingredience
Kroupy namočte asi na 1 až 2 hodiny do studené vody, poté je propláchněte a uvařte doměkka v jemně osolené vodě. Po dovaření je slijte a v cedníku znovu propláchněte studenou vodou.
Sušené houby namočte a nechte je asi 15 minut stát, aby změkly. Poté je slijte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a nakrájejte je na tenké nudličky.
V pekáčku rozehřejte trochu sádla a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte uzené maso nakrájené na nudličky (pokud připravujete postní jídlo na vánoční oběd, samozřejmě maso vynechejte) a nechte ho ze všech stran zezlátnout. Nakonec přidejte připravené houby. Vše osolte, opepřete, okmínujte a nechte chvíli zasmažit.
Nakonec přidejte kroupy, prolisovaný česnek a majoránku, vše dobře promíchejte a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C na 30 minut zapéct.