Tři recepty na pohoštění z listového těsta - postup přípravy
Jestliže stále hledáte nápad na (nejen) silvestrovské pohoštění, inspirujte se těmito recepty z listového těsta. Pokud ho navíc koupíte už rozválené, usnadní vám to spoustu práce a času.
Párkové jednohubky
Jednohubky se sýrem a špenátem
Spirálky se sýrem
Párkové jednohubky
Rajský protlak smíchejte s olivovým olejem a trochou soli. Polovinu plátu listového těsta potřete protlakem. Párek nakrájejte na tenká kolečka a vyskládejte je rovnoměrně na protlak. Těsto přehněte napůl, okraje spojte a zarovnejte kolečkem na pizzu.
Položte těsto na plech vyložený pečicím papírem. Pak vše kolečkem rozkrájejte na čtverce o délce hrany asi 1,5 centimetru, ale velikost je na vás. Vršek těsta potřete rozšlehaným vejcem a dejte plech do rozehřáté trouby na 180 °C. Těsto pečte po dobu 25 minut, po upečení ho rozdělte na jednotlivé čtverečky a servírujte.
Jednohubky se sýrem a špenátem
Nasekejte špenát najemno a smíchejte ho s tvarohovým sýrem. Polovinu plátu listového těsta potřete touto směsí. Těsto přehněte napůl, okraje spojte a zarovnejte kolečkem na pizzu.
Položte těsto na plech vyložený pečicím papírem. Pak vše kolečkem rozkrájejte na čtverce o délce hrany asi 1,5 centimetru, ale velikost je na vás. Vršek těsta potřete rozšlehaným vejcem a dejte plech do rozehřáté trouby na 180 °C. Těsto pečte po dobu 25 minut, po upečení ho rozdělte na jednotlivé čtverečky a servírujte.
Spirálky se sýrem
Plát listového těsta potřete protlakem a posypejte trochou sušeného oregana. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a rozprostřete ho na protlak. Pak ho posypejte nasekanou zelenou petrželku a přiklopte druhým plátem těsta.
Těsto podélně rozpulte. Pak ho nakrájejte na 1 až 1,5 centimetru široké pruhy a potřete je šlehaným vejcem. Dva pruhy položte na sebe a v polovině na ně silně zatlačte například špejlí. Pak je stočte do pomyslné vrtule, každý konec opačným směrem. Položte je na plech vyložený pečícím papírem a znovu potřete šlehaným vejcem. Dejte je péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 25 minut.