Křehký koláč s marmeládou, ořechy a sněhovou vrstvou - postup přípravy
Zajímavou obměnou hraběnčiných řezů je tento jemný koláč z křehkého těsta s marmeládou, ořechy a sněhovou vrstvou. Výsledek je křehký a vláčný zároveň a skvěle se hodí jako sladká tečka po obědě či dezert ke kávě.
Na těsto
Na náplň
Do mísy dejte změklé máslo a utřete ho s cukrem. Z vajec oddělte žloutky a bílky. Žloutky promíchejte s máslem a cukrem, bílky si odložte na později. Ke žloutkové směsi přidejte mouku a prášek do pečiva. Poté těsto zpracujte rukou, musí být hladké a nelepivé. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.
Dortovou formu o průměru 24 centimetrů vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na větší a menší polovinu, tu menší zabalte a dejte do lednice. Můžete ji dát i do mrazáku, pokud ji chcete později strouhat. Z větší poloviny těsta udělejte ve formě mističku s okrajem.
Do mističky dejte marmeládu, budete jí potřebovat cca 1 skleničku o objemu 250 ml. Vrstvu marmelády poté posypejte nasekanými vlašskými ořechy. K bílkům dejte špetku soli a 3 minuty šlehejte. Až získáte pěnu, zašlehejte do nich cukr a šlehejte další 3 minuty. Na závěr přidejte škrob a ještě 2 minuty šlehejte, sníh by měl být hezky tuhý. Poté jej rovnoměrně rozprostřete na koláč.
Menší kus těsta vyndejte z lednice. Můžete buď z něho uždibovat kousky a rovnoměrně je dávat na vrch koláče, nebo, pokud jste ho dali do mrazáku, nastrouhat nahrubo na koláč. Vložte formu do předehřáté trouby na 180 °C a pečte zhruba 45 minut. Před servírováním ho poprašte moučkovým cukrem.
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.